Στην Πορτογαλία των μέσων του 14ου αιώνα βασιλιάς ήταν ο Αλφόνσο ο 4ος και διάδοχος ο γιος του Πρίγκηπας Πέντρο. Από τα 16 του χρόνια τον λογοδότησαν χωρίς τη θέλησή του με την Πριγκίπισσα Κωστάντζα του βασιλείου της Καστίλλης και χωρίς καν να έχουν ιδωθεί ποτέ. Ηταν ένας κανονισμένος γάμος με σκοπό την εξομάλυνση των τεταμένων πολιτικών σχέσεων μεταξύ Πορτογαλίας και Καστίλλης. Όταν λοιπόν ο πρίγκηπας έγινε 20 χρονών ήρθε η πριγκίπισσα στην Πορτογαλία για τον γάμο, συνοδευόμενη από πλήθος ευγενών κοριτσιών, ανάμεσά τους και η νεαρή και πανέμορφη Inês de Castro η πιο εξέχουσα ακόλουθός της. Ο έρωτας ήταν αμοιβαίος και κεραυνοβόλος και αυτό υπονόμευσε τον κανονισμένο γάμο και τα αναμενόμενα πολιτικά οφέλη, ο οποίος, παρόλα αυτά, κακήν κακώς προχώρησε ως και την γέννηση του νόμιμου διαδόχου. Ομως ο παράνομος έρωτας παρέμενε δυνατός και ακλόνητος με τα χρόνια, προς μεγάλη στεναχώρια και προβληματισμό του βασιλιά, ο οποίος αρχικά τον θεώρησε μια νεανική τρέλα που θα περνούσε γρήγορα.
Στο εν τω μεταξύ η νόμιμη γυναίκα του Κωστάντζα πεθαίνει, αλλά ο Πέντρο δεν δεχόταν καμιά άλλη για νέα γυναίκα του εκτός από την Ινες, για την οποία ήταν ικανός να θυσιάσει τα πάντα. Επιπλέον, τα παιδιά που γέννησε η Ινες με τον Πέντρο ήταν πολύ πιο υγιή και εύρωστα από τον ασθενικό νόμιμο γιο και μοναδικό διάδοχο μετά τον Πέντρο. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα λόγω των στενών συναναστροφών με τους γνωστούς της Ινες Καστιλιανούς εξόριστους ευγενείς, τους οποίους, μάλιστα, ο Πέντρο έβαλε και στην βασιλική αυλή, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη δυνητική απειλή για το θρόνο της Πορτογαλίας. Οσες προσπάθειες και να έκανε ο Αλφόνσο να τους χωρίσει, ακόμα και με εξορία της Ινες, απέτυχαν. Το παράνομο ζευγάρι συνέχιζε να συναντιέται και περνούσανε πολύ χρόνο μαζί.
Τότε ο Αλφόνσο πήρε την δραματική απόφαση, και έβαλε έμπιστούς του να δολοφονήσουν την Ινες. Ετσι, κάποια στιγμή που ο Πέντρο έλειπε για μερικές μέρες σε κυνήγι, πήγε ο Αλφόνσο με τρεις δικούς του στα δωμάτια της Ινες και την αποκεφάλισαν μπροστά στα δυο παιδιά της. Αυτή λίγο πριν το θάνατό της τους είπε απεγνωσμένα πως το μοναδικό της έγκλημα ήταν η αφοσίωση στον έρωτά της με τον Πέντρο.
Όταν επέστρεψε ο Πέντρο και έμαθε τι έγινε κήρυξε πόλεμο στον πατέρα του και με τη βοήθεια των συγγενών ευγενών της Ινες μάζεψε στρατό και έκανε επιδρομές στο μισό βασίλειο για αρκετούς μήνες. Τελικά η μητέρα του μεσολάβησε και επήλθε συμβιβασμός. Όμως σε 2 χρόνια ο Αλφόνσο πεθαίνει και ο Πέντρο, μόλις γίνεται βασιλιάς, αναζήτησε τους δολοφόνους, που είχαν διαφύγει στην Καστίλλη, και, αφού τους συνέλαβε, τους εκτέλεσε δημόσια ξεριζώνοντας τις καρδιές τους, τις οποίες μετά τις μάσησε.
Εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι είχε παντρευτεί κρυφά την Ινες, ενόσω ήταν ζωντανή, οπότε αυτή είναι πλέον η νόμιμη βασίλισσα της Πορτογαλίας. Ετσι, διέταξε την εκταφή της και υποχρέωσε την αυλή του να την αναγνωρίσουν ως τη νόμιμη βασίλισσα φιλώντας όλοι το χέρι της. Μετά διέταξε την κατασκευή δυο σαρκοφάγων στο μοναστήρι της Alcobaça, μία με τη μορφή της Ινες και μία με την μορφή του Πέντρο ξαπλωμένους, τις οποίες στόλισαν με περίτεχνα γλυπτά από τη ζωή τους και με την επιγραφή-υπόσχεση του Πέντρο ότι θα είναι μαζί até ao fim do mundo (μέχρι το τέλος του κόσμου). Στη μία τοποθετήθηκε το σώμα της Ινες και στην άλλη θα έμπαινε το σώμα του Πέντρο όταν θα πέθαινε. Τις τοποθέτησαν δε αντικριστά, έτσι ώστε όταν θα ανασταίνονταν στη Δευτέρα Παρουσία, να αντικρίσουν αμέσως ο ένας τον άλλον! Σε αυτή τη θέση βρίσκονται και σήμερα. O δε δραματικός έρωτάς τους έγινε θέμα πολλών θεατρικών παραστάσεων, οπερών, διηγημάτων και πινάκων μέχρι και σήμερα.
The two marble coffins in Alcobaça monastery facing each other:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου