Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Stigmata martyrs in Italy, circa 1840

Maria Domenica Lazzari
Watercolour by L. Giuditti after L.G. de Ségur, 1846

Δυο περιπτώσεις κοριτσιών με τα στίγματα του Χριστού στα μέσα του 19ου αι. στο Νότιο Τυρόλο της Ιταλίας έφεραν σε αμηχανία επιστήμονες που τις επισκέφθηκαν, χωρίς να μπορέσουν να αποφανθούν αν πρόκειται για κάποια άγνωστη ψυχοσωματική κατάσταση ή για κάποια απάτη. Επρόκειτο για την Maria Domenica Lazzari, γνωστή και ως L'Addolorata (το κορίτσι του πόνου) γιατί σε αυτή εμφανίζονταν πληγές με έντονη αιμοραγία, στα σημεία που είχαν καρφωθεί τα καρφιά του Χριστού (παλάμες και πέλματα της κοπέλας) και σειρά τρυπών στο μέτωπο υποτίθεται από το ακάνθινο στεφάνι.

Maria Domenica Lazzari.
Coloured engraving, ca 1840


Η άλλη κοπέλα ήταν η Maria von Moehrl γνωστή ως L'Estatica (το κορίτσι της Εκστασης), η οποία αν και είχε κάποια ήπια χωρίς αιμορραγία σημάδια στα χέρια, ώρες-ώρες έπεφτε σε μια έκσταση κατά τη διάρκεια της οποίας ακινητοποιούνταν σχεδόν πλήρως, διακόπτοντας κάθε επαφή με το περιβάλλον και σε μια αφύσικη γονατιστή στάση προσευχής σαν ένα άγαλμα που αψηφούσε τη βαρύτητα.

Οι περιπτώσεις τους έχουν περιγραφτεί με λεπτομέρεια από αυτούς που τις εξέτασαν και έχουν σχεδιαστεί και γκραβούρες, τις οποίες βλέπουμε. Διαβάστε στα αγγλικά τα παρακάτω links για πιο πολλές λεπτομέρειες.

Maria von Moehrl.
Watercolour by L. Giuditti after L.G. de Ségur, 1846.

For the credits of the theme and more detailed information read in Welcome Library HERE and HERE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου